Femeile Credinţei

Just another WordPress.com weblog

Portretul Femeii din Perspectiva Bibliei

on March 7, 2009

 

Dar femeia care se teme de Domnul va fi lăudată

Proverbe 31:10-31

Timp de mii de ani femeia temătoare de Dumnezeu avea ca exemplu femeia nobilă sau virtuoasă pe cea din Proverbe 31, ca fiind femeia ideală. Maria, mama lui Isus Cristos, probabil avea acest model al femeii virtuoase în mintea ei din frageda copilărie.  Și multe alte femei evreice aveau același model, deoarece acest poem (cartea Proverbilor) era recitit în mod tradițional în casele evreiești în fiecare ajun de Sabat.

De fapt, femeia din Proverbe 31 era soția unui fruntaș al cetății (după versetul 23) și era o figură respectată în dreptul său personal.  

Însă care este situația cu femeia modernă? Ce valoare are acest poem, sau această descriere pentru femeia de azi cu un stil de viață atât de divers și complex? Care este mesajul său pentru femeia măritată sau nemăritată, femeia tânără sau cea în vârstă, femeia care are copii sau cea care n-are, femeia care lucrează la un serviciu sau cea care este gospodină acasă?  Răspunsul este că mesajul acestui poem este mult mai relevant decât îți dai seama la prima vedere – chiar dacă îți pare prea bun ca să fie adevărat.

Dacă examinăm acest ideal al femeii biblice din antichitate, vedem că nu găsim aici stereotipul gospodinei preocupată de vesela murdară și spălatul rufelor, viața ei zilnică fiind dictată de cerințele soțului și a copiilor ei. Dar nici nu vedem femeia extrem de ambițioasă față de cariera sa, și care își lasă familia și copiii în grija lor.  

 Ceea ce vedem aici este o femeie puternică, demnă, cu multe ocupații, grijulie care este un individ în dreptul său propriu. Această femeie are bani să investească, are servitori cu sarcini casnice, și are avere imobilă pe care o administrează. Ea este partenerul soțului ei, și ea este o persoană de încredere pentru a supraveghea proprietatea și bunurile materiale ale familiei.

Însă mai presus de responsabilitățile ei, ea se uită la Dumnezeu. Grija ei cea mai importantă este ca voia lui Dumnezeu să se facă în viața ei. Ea este o femeie după inima lui Dumnezeu. Să examinăm caracteristicile acestei femei remarcabile – un model pentru femeia Creștină de azi.


 

Versetele 10-12   Descriu Caracterul ei ca și Soție:

·         prețioasă    

·         de încredere

·         bună 

 

Versetele 13-19   Descriu Devotamentul ei ca Gospodină

·         Lucrează cu bucurie

·         Face efort adăugător pentru a aduce bunuri în familia sa

·         Disciplinată

·         Întreprinzătoare

·         Administrează cu înțelepciune banii

·         Energică

·         Bună administratoare

·         Harnică/sârguincoasă

 

Versetul 20   Descrie Generozitatea ei ca Vecină

·         Compătimitoare/miloasă

·         Plină de bunătate

 

Versetele 21-24  Descriu Devotamentul ei ca Gospodină

·         Prevăzătoare/chibzuită

·         Elegantă

·         Cu influiență bună

·         Pricepută/muncitoare

 

Versetele 25-26      Descriu Înțelepciunea ei ca Model și Învățătoare

·         Calmă/liniștită/fără îngrijorare

·         Înțeleaptă

 

Versetele 27-28a     Descriu Eficacitatea ei ca Mamă

·         Supraveghează casa ei

·         Fericită în mijlocul copiilor sai

·         Demnă de a fi lăudată

 

Versetele 28b-29     Descriu Importanța ei ca Soție

·         Lăudabilă/demnă de a fi apreciată de soțul ei

·         Cinstită

·         Deosebită/Valoroasă

 

Versetele 30-31   Descriu Excelența ei ca Personalitate

·         Temătoare de Dumnezeu

·         Lăudată/onorată

·         Are o răsplată

                                                                                                                                                                                                         

 

Oare pare această descriere prea ideală sau bună pentru a fi adevărată? Poate că pare. Femeia descrisă aici este o femeie idealizată,  e o compoziție a mai multor femei capabile luate împreună. Desigur, nu toți oamenii au aceleași capacități. Unele femei au capacități muzicale sau artistice, altele pot fi puternice în matematică, altele au abilități în domeniul învățării, altele în business. Unele sunt mai pricepute în a organiza sau administra, pe când altele sunt mai capabile în a crea sau a produce ceva.  Nimeni nu le poate face pe toate sau depăși la toate.

Unele femei se căsătoresc îndată după școală. Altele lucrează câțiva ani după colegiu sau universitate și apoi se căsătoresc. Altele, dimpotrivă, nu se căsătoresc deloc, dintr-un motiv sau altul. Oare poate aceasta să însemne că femeia necăsătorită nu poate fi femeia din Proverbe 31? Nu cred. Deși acest capitol descrie o femeie căsătorită, căsătoria și copiii nu constituie aici o condiție pentru viața unei femeii creștine de succes. Caracteristica esențială a femeii din Proverbe 31 poate fi aplicată oricărei femei fie că este căsătorită sau nu, fie că are copii sau nu are, indiferent de statutul său în societate.

 În încheiere, un lucru important pentru a lua învățătură pentru noi ca și femei, este să folosim darurile pe care Dumnezeu ni le-a dat fiecăruia individual în poziția care ne aflăm la moment, căutând să cinstim pe Dumnezeu în viața noastră zilnică.  

 

Advertisements

One response to “Portretul Femeii din Perspectiva Bibliei

  1. Linda Worden says:

    Olga,
    Thank you for your very kind words on my blog. I really value your opinion and your encouragement. It is very special for me to join you as a Christian woman in telling others about biblical truth. Continue to speak His truth – you are making a difference. Blessings to your family. Linda

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: